اوراق وقفی چیست؟ برسی کاربرد انواع اوراق وقفی

اوراق وقفی

امروز در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی راجع به اوراق وقفی در اختیار شما مخاطبان گرامی قرار دهیم. امیدواریم شناخت لازم برای این موضوع را کسب کنید و بتوانید به آگاهی که به آن نیاز دارید برسید. هر اوراق وقفی ارزشی به مبلغ یک صد هزار تومان دارد که در هزار و چهار صد شعبه از بانک ملت ارائه می شود.

اوراق وقفی

اوراق وقفی

در کشور ما و دیگر کشور ها در سراسر جهان از کمک های مردمی برای کمک به نیازمندان و امور نیکوکارانه استفاده می شود که به گفته ی آقای محمد مهدی حاتمی در ایران بیش از یک هزار و هشت صد موقوفه و رقبه به ثبت رسیده است.

 می توان گفت بیشتر از نود و شش درصد مردم ماهیانه مبالغی را برای کمک به مستمندان کنار می گذارند. پس بهتر است قبل از خرید این اوراق بدانید که هیچ سودی دریافت نخواهید کرد و این ها برای بخشش و به نوعی زکات می باشند.

هر کس می تواند حتی با داشتن چند هزار تومان در دست در این امر زیبا دخالتی کند و دعای خیر یک عده را پشت این کار با ارزش داشته باشد. . پس بهتر است قبل از خرید این اوراق بدانید که هیچ سودی دریافت نخواهید کرد و این ها برای بخشش و به نوعی زکات می باشند.  

اوراق وقف مشارکتی

حجت الاسلام حسن امیری در گفتگو با خبر گزاری ایرنا به مناسبت هفته وقف فرمود: که تا به امروز وقف خاصی برای ترویج فرهنگ فاطمی نبوده است اما با وجود وقف مشارکتی که ارزش هر یک از سهم آن پنجاه هزار تومان می باشد می شود مکانی را خریداری کرد و در راستای ترویج این فرهنگ به کار گرفت. افرادی که تمایل به این کار خدا پسند و انسان دوستانه دارند می توانند به اداره اوقاف و امور خیریه در سطح کشور مراجعه کنند و یا مقدار نذورات خود را به شماره کارت معرفی شده از سوی این مرکز واریز کنند.

او به راه اندازی اولین انجمن یاوران وقف علم و فناوری با همکاری بنیاد نخبگان اشاره ای کرد و گفت: اگرچه تا به الان توجه به مراکز آموزشی و دانشگاه ها در زمینه وقف علم کم بوده است اما باید از این به بعد حواس خود را بیشتر به کار گرفت و این فرهنگ بسیار مورد پسند را ترویج داد. او همچنین اشاره داشت که از هفته وقف سال پیش تا به الان 37 وقف جدید در استان به ثبت رسیده است.

تعریف اوراق وقفی

تعریف اوراق وقفی

در این جا می خواهیم بدانیم اوراق وقفی به چه معنا هستند و برای چه چیزی استفاده خواهند شد و آیا باعث کسب در آمد می شوند یا نه. این ها یکی از ابزار های مالی اسلامی هستند که هر شخص با خریداری آن ها در عام المنفعه بزرگی شرکت می کند که هیچ سودی از این مشارکت خود دریافت نمی کند و علاوه بر این تمام مالی که در این مشارکت به وجود آورده را وقف کار خیر و ثواب دار می کند که امور اوقاف آن ها را برای درمان بیماران، تهیه وسیله های خوراکی ،پوشاک نیازمندان و دیگر کار ها می کند.

وقف یکی از کارهای نیکو کارانه و پر ثواب می باشد که افرادی که به فانی بودن این دنیا اعتقاد دارند برای خشنودی و رضای خداوند از اموال خود می بخشند تا مورد توجه و مهربانی خدا قرار بگیرند و این امر سنت پیامبر (ص) و اهل بیت مطهر ایشان می باشد. افرادی که از مال خود به نیازمندان می بخشند و طمع آن ها را نمی گیرد از خیران و نیکوکاران محسوب می شوند.

در قسمت های قبل تعریف اوراق وقفی را شرح دادیم. حال می خواهیم بدانیم مرجع صدور مجوز انتشار اوراق وقف چه نهادی بوده است؟ بر اساس بند 45 قانون بودجه سال 92 مصوبه مجلس شورای اسلامی اداره اوقاف و امور خیریه مکلف است که ابتدا مجوز را از بانک مرکزی جمهوری اسلامی دریافت کند و سازمان بورس و شورای فقهی آن و اوراق بهادر دریافت و بعد از شعب بانک ملت مردم می تواننند دریافت نمایند. هر ساله تعدادی نشست های مختلف با موضوعات این چنینی برگزار می شود تا به یک هماهنگی و منحصر به فردی کارها و این امور رسید.

اوراق وقفی چیست

این اوراق، اوراق بهادر غیر انتفاعی و نیکو کارانه است که به منظور وقف بر اساس قرداد صلح انتشار می یابد. شخصی که از این ها خرید می کنند مقداری از اموال خود را به دلخواه در اختیار بانی قرار می دهد و سپس پس از احداث ساختمان و یا مکان و هر چیز دیگری وقف شرعی می گردد. به عبارتی یک نوع کار انسان دوستانه می باشد که مورد توصیه امامان معصوم نیز بوده است.

هر شخص در هر کشوری با این کار های خیر و خرید این اوراق می تواند به پیشرفت فرهنگی، اقتصادی و رفاهی کشور خود کمک کند تا جامعه آن رو به بهبودی رود. البته که مسئولان این امر نیز باید با نیت خالص و پاک، وتلاش فراوان کار کنند تا همگی در این امر به خوبی سهیم باشیم. این ها قابل خرید و فروش نیستند و تنها به عنوان سرمایه گذاری که جنبه معنوی دارند استفاده می شود.

اوراق وقفی در بورس ایران

اوراق وقفی در بورس ایران

حال قصد داریم درباره این نوع اوراق در بورس ایران اطلاعات و آگاهی به شما دوستان عزیز دهیم که به شناخت کافی و تاثیر گذار برسید. در واقع این کار تبدیل املاک وقفی به اوراق بهادر می باشد. سنت بسیار زیبای وقف موجب گسترش رفاه اجتماعی در سراسر دنیا چه در کشور های اسلامی و چه غیر اسلامی می شود. در علم فقه وقف بر اساس حبس کردن اموال و یا آزاد کردن تعریف شده است.

این سنت پسندیده در سال های گذشته با چالش های فراوانی رو به رو بوده است که به خاطر همین موضوع نیز آسیب های جدی نیز دیده است و حتی موضوع معیشت اقتصادی هم باعث شده تا مردم قدرت کم تری پیدا کنند و هر کسی توان پرداخت مال خود به وقف را نداشته باشد اما لازم به ذکر است که با این حال بسیاری از کسانی که می توانند دریغ نمی کنند و در انجام امور خدا پسند دخالت دارند.  

بر اساس علم فقهی وقف پول جایز نمی باشد و باعث از بین رفتن اصل مال و دارایی خواهد شد. در نشست مشترک هیئت های فقهی و حقوقی سازمان های اوقاف و امور خیریه و اوراق بورس و بهادر به وقف مشارکتی و سندی که امروزه برای وقف های جدید در کل کشور هم اشاره شد و راجع به اوراق وقفی در بورس تهران نیز سخن گفته شد که در ادامه بیشتر به ان خواهیم پرداخت. امور حسنه ی وقف مورد توجه پیامبر و امامان معصوم بوده به طوری که خود این عزیزان هم این کار را انجام می دادند و اموال خود به نیازمندان و مستمندان می بخشیدند و پیامبر بعد از کلی کار سخت در زمین های دیگران مزد دریافتی را به فقرا می بخشید.

معامله سهام و اوراق وقفی در بورس نیازمند راهکار می باشد که آن را بررسی می کنیم.در این جا سهام سندی است که به ازای مال وقف شده است. طبق گفته آقای علی سعیدی معاون نظارت بر نهاد مالی سازمان اوراق و بورس بهادر در سال پیش همایشی مشترک بر مبنای وقف سهام با سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شده که امکان وقف سهام مورد تأکید قرار گرفته است و خواستار این شدند که راهکار هایی برای افزایش در آمد سهام ارائه شود.   

همچنین در ادامه این نشست ها آقای موسویان عضو کمیته فقهی بانک مرکزی با اشاره داشتن به این موضوع که در وقف گرفتن دارایی بر اساس نیت واقف مدنظر است نه چیز دیگری فرمودند که اگر حبس الاصل مورد نظر قرار بگیرد مشکلی ندارد. همچنین پیشنهاد می کنیم از مقاله اوراق قرض الحسنه بازدید به عمل آورید.

سوالات متداول

سوالات متداول

  1. اوراق وقفی در بورس به چه معناست و کارایی آن چیست؟

    ارزشی که هر یک از اوراق وقفی دارند به اندازه ی یک صد هزار تومان می باشد که این اوراق برای کار های خیر و ثواب دار مورد استفاده قرار می گیرد و هر شخص با خرید آن مقداری از دارایی خود را صرف این کار می کند و هیچ سود و در آمدی برای خریدار سهام ندارد و همه ی آن وقف شرعی خواهند شد.  

  2. وقف به صورت انفرادی بیشتر است یا به صورت جمعی و مشارکتی؟

    در زمان قدیم که وقف به صورت انفرادی بود چشمگیر نبود و هر کسی توان  پرداخت برای شرکت در کار خیر نداشت، اما وقف مشارکتی این را باعث شده که هر نفر با هر سطح در آمدی می تواند باعث خوش حالی نیازمندان و ترویج فرهنگ فاطمی شود.

  3.  آیا اوراق وقفی باعث در آمد و سودی برای خریدار می باشد یا خیر؟

    هیچ کدام از این اوراق نه تنها سودی ندارند بلکه همه ی آن حبس می شود و برای امور خیریه مورد استفاده قرار می گیرد.

  4.  آیا مرجع صدور انتشار اوراق وقفی بانک مرکزی می باشد؟

    بله اداره اوقاف مکلف است به این که ابتدا از بانک مرکزی جمهوری اسلامی و سازمان بورس و اوراق بهادر و شورای فقهی آن مجوزی برای انتشار دریافت کند که انتشار آن توسط بانک منتخب آن یعنی بانک ملت اجام می گیرد و افرادی که می خواهند اوراق را تهیه کنند باید به یکی از شعب بانک ملت مراجعه نموده باشند.

به این مقاله امتیاز دهید :

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *