ایندکس دلار افزایش یافت و زنگ خطر به صدا درآمد!

ایندکس دلار افزایش یافت و زنگ خطر به صدا درآمد!

در دهه گذشته، ایندکس دلار، که قدرت نسبی دلار در مقابل سایر ارزهای اصلی جهان را نشان می‌دهد، صعود و نزول‌های مختلفی داشت. برخی کارشناسان فکر می‌کنند که چرخه دلار، که از سال ۲۰۱۱ شروع شده است، به زودی پایان خواهد یافت. آن‌ها معتقدند که در سال آینده، قدرت دلار کاهش خواهد یافت. من در این مقاله، عوامل تاثیرگذار بر بازار دلار و پیامدهای آن بر سامانه دلار را بررسی می‌کنم. سامانه دلار، سامانه مالی جهانی است که بر پایه دلار به عنوان ارز حاکم بر تجارت و اندوخته‌های بین‌المللی استوار است.

بازار دلار تحت تأثیر عوامل مختلف داخلی و خارجی قرار دارد. این عوامل عبارتند از: سیاست پولی فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا)، عملکرد اقتصادی آمریکا، وضعیت خاورمیانه و شوک انرژی. این عوامل بر تقاضا و عرضه دلار، همچنین انتظارات و احساسات بازار تأثیرگذار هستند. من در اینجا، چگونگی تأثیر این عوامل بر بازار دلار را تحلیل می‌کنم. با ایران بورس همراه باشید و این مقاله را برای معاملات فارکس خود از دست ندهید.1

مقدمه

دلار آمریکا در سال ۲۰۲۳ به قدرت خود رسید. بانک جهانی اعلام کرد که ایندکس دلار، که نسبت دلار به شش ارز رقابت‌پذیر دنیا را نشان می‌دهد، به ۱۱۵.۵ واحد رسید. این بالاترین سطح آن در دوران پس از جنگ جهانی دوم است. در حالی که در سال ۲۰۱۴، این شاخص فقط ۸۰ واحد بود. عوامل مؤثر بر قوی شدن دلار عبارت‌اند از:

  • رشد اقتصاد آمریکا نسبت به منطقه یورو، ژاپن، چین و برخی کشور‌های در حال توسعه
  • افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) که باعث جذب سرمایه‌گذاران به بازار آمریکای شده است
  • نقش دلار به عنوان پول جهانی و پناهگاه امن در شرایط بحران

ولی آینده دلار چگونه خواهد بود؟ آیا بازار همچنان به دلار علاقه‌مند خواهد بود؟ آیا سامانه دلار قادر به حفظ پایداری و اعتماد خود خواهد بود؟ پاسخ به این سوال‌ها نیاز به تحلیل عمق‌بخش‌تر از وضعیت اقتصادی و سیاسی آمریکا و جهان دارد.

سیکل (چرخه) دلار به پایان رسید

سیکل (چرخه) دلار به پایان رسید

دلار در برابر ارزهای دیگر چقدر قوی است، ایندکس دلار آن را نشان می‌دهد. این شاخص پس از ده سال رشد، در سال ۲۰۲۱ به بالاترین سطح خود رسید. اما حالا دارد کم می‌شود. عملکرد اقتصاد آمریکا هم خوب نیست. قدرت دلار الان مثل زمان بحران آسیا در بیست سال پیش است. فقط یک بار در سال ۲۰۲۲، وقتی وولکر و ریگان حاکم بودند، دلار کمی قوی‌تر شده بود. من فکر می‌کنم که سال ۲۰۲۳ سخت خواهد بود. چون شرایط اقتصاد آمریکا دارد تغییر می‌کند و رشد جهانی کند می‌شود. من هم فکر می‌کنم که دلار در سال ۲۰۲۴ ضعف خواهد نشان داد. چون افزایش نرخ بهره قطع شده و اقتصاد در حال رکود است.

محرک های بازار: چگونه فد، اقتصاد و ژئوپلیتیک چرخه دلار را شکل دادند

در دهه گذشته، چندین عامل بر نرخ تبادل دلار تأثیر گذاشتند. این عوامل شامل سیاست پولی فدرال رزرو، عملکرد اقتصادی آمریکا، وضعیت خاورمیانه و شوک انرژی بودند. من در این بخش می‌خواهم تحلیل کنم که این عوامل چگونه باعث تغییرات در تقاضا و عرضه دلار شدند. همچنین می‌خواهم نشان دهم که این تغییرات چگونه انتظارات و احساسات بازار را تحت تأثیر قرار دادند.

فد سیاست پولی خود را تسهیل کرد. دولت آمریکا هم تحریک مالی زیادی انجام داد. این دو عامل باعث شد که در طول همه‌گیری کرونا، کسری تجارت آمریکا به ۱۰۰۰ میلیارد دلار برسد. بنابراین، دلار ضعیف شد. اما فد نرخ بهره را بالا برد. بانک مرکزی نیوزلند هم همین کار را کرد، اما سایر بانک‌های مرکزی بازارهای توسعه‌یافته نه. به همین دلیل، دلار قوت گرفت. در سال ۲۰۲۳، دلار به بالاترین سطح خود رسید. چون اقتصاد چین کند شد و اقتصاد آمریکا بهتر شد. رویدادهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه هم تأثیر گذاشتند. مثلاً توافق هسته‌ای ایران، رقابت عربستان و ایران و خروج آمریکا از افغانستان. حمله روسیه به اوکراین هم شوک انرژی ایجاد کرد. دلار از این شوک به نفع خود استفاده کرد. چون آمریکا با استفاده از شل، صادر کننده نفت و گاز شده بود.

سیستم دلار: ایندکس دلار چرا زنگ خطر را به صدا درآورده؟

سیستم دلار ایندکس دلار چرا زنگ خطر را به صدا درآورده؟

سیستم دلار یک نظام مالی جهانی است که بر اساس دلار آمریکا ساخته شده است. این ارز در تجارت بین المللی و اندوخته های مختلف کاربرد دارد. این سیستم پس از جنگ جهانی دوم رشد کرد، وقتی که آمریکا بالاترین صادرات و بدهی را در جهان داشت. سیستم دلار به آمریکا فواید اقتصادی و سیاسی می رساند. برای مثال، آمریکا می تواند با هزینه کم وام بگیرد و بر روی سیاست های جهانی تأثیر بگذارد.

دلار با چالش های مختلفی مواجه است. یکی از آنها کند شدن رشد اقتصاد آمریکا است. این کشور پس از دوره ای پررونق، سرعت خود را از دست داده است. در نتیجه، تقاضا و جذابیت دلار کمتر شده است. همچنین، نرخ بهره آمریکا نسبت به سایر کشورها کاهش یافته است. این عامل نیز دلار را ضعیف می کند.

چالش دیگر سمی بودن سیاست داخلی آمریکا است. سیستم سیاسی این کشور به تعادل و کارآمدی نمی رسد. این موضوع اعتماد و ثبات دلار را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این، سیاست مالی آمریکا پایدار نیست. دولت بودجه خود را عملاً تجاوز می کند و بدهی های زیادی را برای خود ایجاد می کند.

چالش سوم شکستگی سیاست جهانی آمریکا است. این کشور با رقبای قدرتمند و چالش های ژئوپلیتیک، مانند چین، روسیه، ایران و کره شمالی، درگیر است. این وضعیت رهبری و امنیت آمریکا را به خطر می اندازد. بعضی از کشورها هم سعی در کم کردن وابستگی خود به دلار دارند. برای مثال، آنها سامانه های پرداخت جدید گسترش می دهند یا از ارزهای دیگر استفاده می کنند.

چالش آخر نگران کننده تغیرات در سطح جهان در سال های آینده است. تحرکات مالی آمریكا (فیسکال پولیسی) در حین همه گیری كرونا بی نظیر بود و به بهبودی سریع كشور كمک كرد. ولی عواملی همچون كسری تجاری و عرضۀ بيشتر دلار در جهان باعث کاهش قيمت پول شده است. آمريكا بايد سياست مالی خود را تغییر دهد تا تورم و كسب و كار را كنترل كند.

نتیجه گیری

این مقاله درباره چرخه دلار در دهه گذشته، مشکلات سامانه دلار در جهان و نیاز به تغییر سیاست آمریکا است. این مقاله می‌گوید که دلار تا سال ۲۰۲۴ ضعیف می‌شود، چون اقتصاد آمریکا کند است و بانک مرکزی آمریکا پول را کم می‌کند. این مقاله هم هشدار می‌دهد که سال ۲۰۲۳ بحران دارد، چون اقتصاد آمریکا تغییر می‌کند و جهان هم کند می‌شود. پس من به شما می‌ گویم که در این وضعیت نامعلوم، ارز‌های مختلف بگیرید و در دلار زیاد نگذارید. این کار به شما کمک می‌کند که ریسک کمتر و سود بیشتر داشته باشید. موفق و پر سود باشید.

  1. اگر ورود به فارکس را برای خرید فروش جفت ارزهای دلار مد نظر دارید، مقالات ثبت نام در فارکس و بهترین بروکرهای فارکس را بخوانید. ↩︎
5/5 - (2 امتیاز)

Navid Ramezaniمشاهده نوشته ها

من نوید رمضانی هستم و در دانشگاه تهران، مدیریت مالی خوانده ام. تجربه کاری من شامل مدیریت سبد سرمایه گذاری، مشاوره سرمایه گذاری و برنامه ریزی مالی در شرکت های مختلف است. من با بازار سرمایه، تحلیل سودآوری و ریسک، طراحی استراتژی های سرمایه گذاری و ارائه مشاوره به مشتریان آشنا هستم. هدف من پیشرفت حرفه ای و گسترش دانش و تجربه در زمینه مدیریت مالی است. از طریق ایمیل: [email protected] و تلگرام: Navidrmz@ و اینستاگرام Nowwheat@ می توانید به صورت مستقیم با من در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *