در این مقاله می خواهیم در باره ی اوراق استصناع صحبت کنیم که یک بیزینس رایج بین مردم است برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
اوراق استصناع چیست ؟
در ابتدا باید گفت که استصناع در زبان فارسی به معنای طلب و سفارش ساخت چیزی است.
اوراق استصناع به این گونه است که بین دو شخص و یا حتی بین دو شرکت قراردادی بسته می شود که در آن قرار داد تعیین می شود که شخص یک وسیله و یا هر چیزی را در یک مدت زمان از قبل تعیین شده و مشخص با هزینه ی گفته شده برای شخص دیگر تولید و درست کند و در زمان تعیین شده آن را بدهد و هزینه کار مربوطه را بگیرد.
در این روش باید 3 نکته را به یاد داشته باشید، اول این که کالا آماده نیست و شخص آن را در آینده می ساز و تحویل می دهد، دوم این که سازنده باید هزینه تمام مواد اولیه را برعهده بگیرد و این هزینه ربطی به خریدار ندارد، سوم این که کل هزینه برای ساخت کالا یک جا پرداخت نمی شود بلکه نصف آن قبل از شروع به کار پرداخت می شود و بقیه هزینه در هنگام ساخت و یا بعد از اتمام کارپرداخت می شود. به یاد داشته باشید که قبل از بستن قرارداد طرفین باید مبلغ ساخت کالا و مدت زمان ساخت کالا را تعیین کنند که بعد از آن دچار مشکل نشوند.
گاهی اوقات افرادی هستند که این روش برای آن ها نامفهوم است و نمی توانند به درستی مفهوم این کار را بفهمند اما امروزه سایت هایی هستند که به طور کامل این روش را توضیح داده اند و حتی این افراد می توانند در این سایت ها اوراق استصناع pdf را دانلود کنند و هر وقت لازم داشتند آن را بخوانند.
استصناع با قرارداد های دیگر تفاوت هایی دارد که در این قسمت از مقاله می پردازیم به این تفاوت ها.
تفاوت قرارداد اوراق استصناع با سایر قرارداد ها
اولین تفاوت این است که در استصناع کالای مورد نظر وجود ندارد و قرار است در آینده ساخته شود، در این قرارداد تمام هزینه های ساخت کالا به عهده ی سازنده می باشد، هزینه یک جا پرداخت نمی شود مقداری از آن در ابتدا و بقیه در طول ساخت کالا پرداخت می شود. این قوانین استصناع باعث می شود تا استصناع با سایر قرارداد ها تفاوت داشته باشد.
عکس اوراق استصناع
همان طور که گفتیم اوراق استصناع به این گونه است که بین دو شخص و یا حتی بین دو شرکت قراردادی بسته می شود و در این قرارداد طی یک مدت زمان مشخص با پرداخت هزینه به سازنده کالایی ساخته می شود. به این ترتیب می توان اوراق استصناع یک نوع اوراق بهاداری دانست به این صورت که ناشر بر اساس قراردادی که بسته است سفارش ساخت منتشر می کند.
از زمان قدیم تا به الان افرادی هستند که این گونه با بستن قرار داد و تعیین مدت زمان ساخت و مشخص کردن هزینه ساخت کالایی را سفارش می دهند، گفته شده است که این کار برای سازنده سود بسیار خوبی خواهد داشت به همین دلیل افراد زیادی این کار را می کنند. البته به یاد داشته باشید برای ساخت هر کالایی ابتدا باید مهارت آن را داشته باشید.
خیلی از افراد که در این زمینه تجربه و مهارت زیادی دارند توسط نرم افزار ها شکل هایی رسم می کنند که در آن شکل ها و یا نمودار ها به سادگی بیان شده است که مراحل انجام اوراق استصناع چگونه است.
حتی برخی از افراد این نمودار ها را به عکس تبدیل کرده و در اینترنت به اشتراک گذاشتند تا مردم ببینند و بتوانند بهتر آن را درک کنند.
مزایای اوراق استصناع
بیش تر اوراق اصتصناع مناسب پروژه های عمرانی و شهر سازی است، مثلا به این گونه که سازمان های دولتی و یا شرکت های خصوصی و دولتی برای ساخت یک پروژه، قراردادی بین پیمانکار (سازنده) و آن شرکت بسته می شود که در این قرارداد هزینه پروژه، مدت زمان تحویل آن و هزینه دستمزد سازنده نوشته می شود و طرفین به توافق می رسند.
این قرارداد به دو روش می تواند بین طرفین بسته شود یک روش استصناع مستقیم است و روش دیگر استصناع غیر مستقیم است.
در این قسمت از مقاله به آثار حقوقی انتشار اوارق استصناع می پردازیم:
مشخص بودن سود و سررسید اوراق، احتمال فروش اوراق، قابلیت تعویض یا تبدیل به سهام حتی در بورس، مصرف در غیر طرح مربوطه، مالکیت تمام ورقه سهام، رابطه خریداران اوراق و ناشر، تضمین اوراق و در نهایت بانام یا بینام بودن آن می باشد.
ریسک های اوراق اصتصناع
استصناع دارای ریسک هایی است که در این قسمت به آن می پردازیم،این ریسک ها شامل:
ریسک نرخ سود : به دلیل ثابت بودن سود اوراق استصناع، اگر سود بانک ها افزایش پیدا کند دارندگان اوراق با ریسک سود و هزینه فرصت سرمایهگذاری روبرو خواهند شد و در صورتی که اوراق استصناع بازار ثانوی داشته باشند کاهش ارزش بازاری آن را در پی خواهد داشت که این یک ریسک بزرگی برای دارندگان اوراق است.
ریسک اعتباری: به احتمال عدم پرداخت اصل و سود گفته می شود.
ریسک تورم : اگر تورم افزایش پیدا کند که متاسفانه در کشور ما به دلیل تحریم همیشه در حال افزایش است، دارندگان اوراق بازده واقعی کمتری به دلیل سود ثابت دریافت می کنند که این به ضرر آن ها است.
ریسک نرخ ارز: به این دلیل که اوراق بهادار اکثرا صورت بینالمللی است، نوسان های نرخ ارز بر آن اثر میگذارد، در نهایت می توانیم به ریسک نقدشوندگی اشاره کنیم.
بنابراین با توجه به این ریسک های گفته شده موسسه ها و شرکت های خصوصی و یا دولتی ابتدا تمام جوانب این ریسک ها را درنظر می گیرند و تمامی این جوانب را مورد بررسی قرار می دهند تا در آینده مشکلی برای آن ها به وجود نیاید، سپس اقدامات لازم برای ورود به این کار را انجام می دهند.
اوراق اصتصناع موازی
به این صورت است که اگر سفارش دهنده که در فکر احداث پروژه ای است ولی هزینه لازم برای انجام آن کار را ندارد، می تواند با مراجعه به یک مشاور عرضه تقاضای خود را اعلام کند. بعد از تشکیل نهاد واسط ، بانی تامین مالی و اجرای پروژه را از طریق قرارداد استصناع به آن می سپارد و سفارش دهنده می تواند به جای هزینه آن، اوراق بهادار استصناع با سررسید های مشخص پرداخت کند.
سود اوراق استصناع چیست؟
در کتاب عقد و اوراق استصناع یکسری قوانین و هم چنین دستورالعمل انتشار اوراق استصناع بیان شده است که ما در این قسمت به برخی از آن ها می پردازیم.
اوراق استصناع دارای یکسری ریسک های مالی است که شامل این موارد می شود:
ریسک عدم جمع آوری وجوه نقد به اندازه ی کافی، ریسک از بین رفتن تمامی و یا جزئی از دارایی، ریسک فسخ قراردادها، ریسک سوء استفاده های واسط از وجوه دریافتی که در اختیار دارد، ریسک ورشکستگی امین و یا واسط، ریسک کاهش قیمت دارایی نسبت به دارایی اولیه.
این کار ریسک های زیادی در کنار سود هایش دارد و موسسه ها و یا هر سازمانی که بخواهد از اصتصناع استفاده کند ابتدا باید تمامی این جوانب را بررسی کند تا در آینده با مشکلی مواجه نشوند.
کارشناسان در این باره می گویند استفاده از اصتصناع در ایران بسیار ریسک بالایی دارد و این ریسک به دلیل تورم است که این تورم بخاطره تحریم های ایران هر روزه بسیار افزایش پیدا می کند پس باید قبل از این کار، فرد علاوه بر دانایی در این زمینه از ریسک پذیری بالایی نیز برخودار باشد.
- پیشنهاد می شود مقاله نحوه محاسبه بازده اوراق را مطالعه کنید.
بازار ثانوی
جالب است که بدانید افراد میتوانند در بازار ثانوی، اوراق استصناع را خرید و فروش کنند، چرا که اوراق استصناع اسناد تجاری با توجه به قرارداد استصناع و در مقابل انجام عمل اقتصادی و واقعی شکل می گیرد.
مطابق ماده 98 قانون برنامه پنجم که در سال 1398 به تصویب رسید، قرارداد خرید دین به قرارداد های بانکی اضافه شده و به صراحت جایگاه قانونی پیدا کرده است و به این صورت دیگر این کار از نظر شرعی مشکلی نخواهد داشت. چرا که خیلی از مراجع تقلید این کار را از نظر شرعی و اسلامی حرام دانسته اند و به مردم توصیه کرده اند که تا حد امکان این کار را انجام ندهند ولی بعد از تصویب قانون جدید این کار دیگر از نظر شرعی مشکلی ندارد.
سوالات متداول درباره ی اوراق استصناع
اوراق استصناع چیست؟
اوراق استصناع به این گونه است که بین دو شخص و یا حتی بین دو شرکت قراردادی بسته می شود و در این قرارداد طی یک مدت زمان مشخص با پرداخت هزینه به سازنده کالایی ساخته می شود.
اوراق استصناع دارای چه ریسک هایی است؟
شامل ریسک هایی مانند: عدم جمع آوری وجوه نقد به اندازه ی کافی، از بین رفتن تمامی و یا جزئی از دارایی، فسخ قراردادها، سوء استفاده های واسط از وجوه دریافتی که در اختیار دارد، ورشکستگی امین و یا واسط، کاهش قیمت دارایی نسبت به دارایی اولیه می باشد.
ریسک نرخ سود در اوراق استصناع چگونه است؟
به دلیل ثابت بودن سود اوراق استصناع، اگر سود بانک ها افزایش پیدا کند دارندگان اوراق با ریسک سود و هزینه فرصت سرمایهگذاری روبرو خواهند شد و در صورتی که اوراق استصناع بازار ثانوی داشته باشند کاهش ارزش بازاری آن را در پی خواهد داشت که این یک ریسک بزرگی برای دارندگان اوراق است.